Besök ReTuna i sommar – gör det till en heldagsutflykt!

Semestertider ligger runt hörnet och då passar det utmärkt att besöka vårt köpcenter i och att samtidigt passa på att göra det till en heldagsutflykt!

1. Strosa runt

Du börjar med att strosa runt i butikerna och leta efter sådant du behöver. Och sådant du inte visste att du behövde! För på ReTuna kan du alltid shoppa med gott samvete eftersom allt som säljs är återbrukat, begagnat, ekologiskt eller hållbart producerat. Här finns inredningsdetaljer och porslin, sportutrustning och friluftsprylar, möbler och lampor, leksaker och böcker. Och missa inte den underbara blomsterbutiken Ecoflor med miljövänligt odlade blommor och återbrukade krukor.

2. Uppdatera garderoben på ett klimatsmart sätt

Vem har sagt att det måste vara en belastning för miljön att vara modeintresserad? På ReTuna kan du hitta en ny klädstil, följa trenderna och uppdatera garderoben helt utan att få dåligt miljösamvete. Här finns både exklusiv vintage och nyare begagnade plagg från de stora kedjorna. Här är priserna tilltalande och utbudet stort, dessutom hittar du unika kläder som ingen annan har.

Ps. 80 % av klädernas miljöpåverkan sker vid produktionen. Genom att handla second hand och använda de kläder som redan finns bidrar du till en mer hållbar textilkonsumtion. Du kan köpa 197 stycken begagnade jeans innan du kommer upp i samma klimatpåverkan som ett enda par nyproducerade jeans. Så välkommen att shoppa loss på ReTuna!

3. Upptäck världens första IKEA Second Hand

Visste du att IKEA valt att öppna sin allra första second hand-butik på ReTuna? Ett helt unikt samarbete som visar att både små och stora aktörer behöver kroka arm för att komma framåt i utvecklingen. I deras butik hittar du både nya och äldre IKEA-möbler och prylar. Allt som lämnas in repareras eller fräschas upp. Intresset för begagnade IKEA-prylar är väldigt stort och butiken byter skepnad flera gånger per dag. Har du några IKEA-möbler hemma i förrådet som ligger och dammar? Ta med dem och lämna in i Returen! Alla saker är välkomna oavsett skick. 

4. Ät en lunch eller ta en fika

I ReTuna Återbruksgalleria finns Restaurang Loftet. Här serveras lunch, smörgåsar, fika och glass. Lokala produkter och minskat matsvinn är i fokus hos restaurangen. Visste du att restaurangen också erbjuder en uteservering och takterrass? Perfekt tillfälle att njuta lite av solen i shoppingpausen!

Gillade du koppen du drack ur? Fåtöljen du satt i? Vad roligt, den kan du köpa! Hos Restaurang Loftet är allt du ser till salu, i äkta återbruks-anda. I slutet av dagen säljs även kassar med den mat som inte gått åt under dagen. Passa på att fynda bröd och bullar till riktigt bra pris! Håll utkik i Restaurang Loftets sociala kanaler för mer information. 

5. Besök Ekeby Våtmark

Är du däremot sugen på att fika ute i naturen kan du köpa med dig fika eller glass och besöka Ekeby Våtmark – en unik oas i Eskilstuna ett stenkast från ReTuna Åtbruksgalleria.

Ekeby Våtmark som är Sveriges största anlagda våtmark och är i drift året om.  Alla kan komma till Ekeby våtmark och bara vara eller bocka av hur många av de drygt 150 fågelarter som finns här. Ta med picknick, boccia, kikare och familjen till den anlagda våtmarken som är stor som 80 fotbollsplaner. Med lite tur kan du även få se vår landskapsfågel, fiskgjusen, här.

Våtmarken har alltid öppet och det finns parkering utanför området. Det finns markerade promenadstråk för längre eller kortare turer och fågeltorn (ta med egen kikare). När det är dags för en paus finns bänkar och bord där du kan fika.

Adress: Ekeby våtmark, 635 10 Eskilstuna