Hyllor med begagnade skridskor

ReBuyke - Hållbara fritidsgrejer för alla

Toni Haddad är ägare av butiken ReBuyke. När vi kikar förbi håller han precis på och hjälper en mamma och hennes lilla dotter att hitta varsitt par skridskor till helgens skridskoaktiviteter.

På ReBuyke hittar man nästan allt som har med sport och fritid att göra. Allt som säljs i butiken är begagnade och reparerade grejer som tagits om hand efter att den förre ägaren lämnat in dem i Returen.

I butiken möts man av massor av sport- och fritidsprylar. Här hittar du allt från trädgårdsverktyg till golfklubbor och cyklar. Och en och annan skridsko också, förstås.

– När det börjar närma sig vintern är det många som köper skridskor. Det är jättedyrt när man köper det nytt i butik. Just nu lämnar många in cyklar som de inte behöver på vintern. Sen på våren och sommaren säljs barncyklarna jättesnabbt när barnen har vuxit över vintern och behöver en större, säger Toni Haddad.

I sortimentet finns något för alla

– Ja, alla kommer in och handlar här, även de som har mycket pengar. Rik eller fattig, det spelar ingen roll. En gång kom det in en kille och handlade, och när han gick ut såg jag att han åkte i väg i en riktigt dyr elbil. Många som handlar här är miljömedvetna.

2018 var året då Toni öppnade butiken. 

Toni Haddad, ägare av ReBuyke

– Den såg helt annorlunda ut när jag köpte den, det var massor av grejer överallt. Jag har ändrat om mycket här inne och fixat så den blivit som jag vill ha den. Jag tror det var i juni jag köpte butiken. Tiden har gått fort, det har redan gått fyra år.

"Folk lämnar in allt möjligt vi kan sälja, inte bara sportgrejer. Ibland får vi in båtar och åkgräsklippare. Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre."

Det som lämnas in i Returen säljs vidare i butiken

Precis som alla andra butiker i vår galleria hämtar butiken det de säljer från Returen. Där lämnar Eskilstunaborna in saker som de inte vill ha längre men som genom lite omsorg och reparationer kan få ett andra liv hos någon annan ägare. Och ibland kommer det in saker som överraskar rejält.

– Något av det märkligaste vi sett var nog ett jättelångt blåsrör som man ska ha för att skjuta pilar. Folk lämnar in allt möjligt vi kan sälja, inte bara sportgrejer. Ibland får vi in båtar och åkgräsklippare. Extra roligt är det när vi får in retrogrejer som inte säljs i vanliga butiker längre.

En del saker som lämnas in kan också väcka fina minnen till liv. 

– Jag minns särskilt en liten BMX-cykel vi fick in, nästan exakt en sådan som jag hade när jag var liten. Det var kul, jag kände mig väldigt nostalgisk när jag fick se den. Det är nog det jag gillar bäst med att jobba här, att få se alla häftiga gamla grejer. 

ReBuyke

Utrusta dig med återbrukade prylar för cykling, sport, friluftsliv och trädgård hos ReBuyke!

Så tvättar du din cykel

Länge leve cykeln! Och extra länge lever den när den får lite omvårdnad och kärlek. Genom att tvätta cykeln regelbundet håller du borta smuts, damm och lera som annars sliter på cykelns olika delar. Starta därför året med en tvätt och smörjning av kedjan. Så här gör du i fem enkla steg!