re:Compute-IT – hållbar hi-tech

På förmiddagen dyker ett japanskt tv-team upp. Nästa stund några nyanlända från Ukraina som vill köpa en tv. Kort därefter kommer en nyfiken person som gillar återbruk och parkerar sin sprillans nya Tesla utanför. ”Det är tjusningen med ReTuna Återbruksgalleria, att så många olika kunder kommer hit. Och jag får chansen att hjälpa dem”, säger Amjad Al Chamaa, butikschef på re:Compute-IT.

re:Compute-IT finns nästan all typ av elektronik. Smarta tv-apparater, mobiltelefoner, nostalgiska spelkonsoler, gamingdatorer, filmkameror, DVD-spelare och mer därtill. Precis som alla andra butiker i gallerian hämtar re:Compute-IT sitt material som ska säljas från Returen, som ligger i anslutning till återvinningscentralen.

– Vi får in stora mängder elektronik till Returen, den plats där Eskilstunaborna lämnar in olika grejer som möbler, kläder och andra prylar de inte vill ha längre. Det händer att folk donerar en relativt ny smart-tv där vi efter felsökning upptäcker att problemet ”bara” var en skadad laddsladd, säger Amjad.

Elektronikavfallet ökar men på re:Compute IT får elektroniken nytt liv

Elektronikavfall är den sorts avfall som ökat mest i Sverige de senaste åren. Under 2021 samlades det in i snitt 13 kilo per invånare. Detta enligt statistik från El-Kretsen, som är ett icke-vinstdrivande företag skapat av branschorganisationer för elektronik- och batteriproducenter i Sverige.

– Det är förstås bra med återvinning, men ännu bättre med återbruk. Kom till oss med dina grejer istället för att slänga dem! Vi lagar även elektronik – och det kostar bara pengar om vi får prylen att fungera, säger Amjad.

Pandemin har varit tuff för handeln, men re:Compute-IT har haft många kunder som behöver köpa utrustning till hemmakontoret.

– Vi växlar hela tiden upp och skulle egentligen behöva en större lokal. En butik på stan i Eskilstuna är lockande – och det vore härligt att någon gång etablera vårt koncept i Stockholm! Vi använder även digitala lösningar en hel del, mycket elektronik kan säljas på Tradera.

Från praktikplats till fast anställning

Amjad Al Chamaa som jobbar på re:Compute-IT i ReTuna Återbruksgalleria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amjad har jobbat på re:Compute-IT sedan 2015.

– Jag kom från Syrien till flyktingmottagningen i Flen 2014. Mitt mål var att hitta ett jobb. Det är nyckeln in till samhället och det bästa sättet att lära sig svenska. Genom kontakter lyckades jag få en praktikplats på re:Compute-IT. Det är jag väldigt tacksam för.

Efter elva månader, när uppehållstillståndet var klart, blev praktikplatsen en fast anställning som försäljare.

– Det var fantastiskt. Jag har egentligen universitetsutbildning i ekonomi och systemvetenskap, men har alltid haft ett stort intresse för elektronik. Och jag älskar att hjälpa folk, göra tillvaron lite enklare för dem. Det får jag verkligen utlopp för här.

Amjad lärde sig nya ord varje dag och talar nu flytande svenska.

– ReTuna har varit den bästa språkskolan. Sedan har vi ju även många kunder som jag kan prata arabiska och engelska med. Det här är ett jobb som ger mig en bra känsla, att hjälpa folk – och miljön. Sverige erbjöd mig hjälp när jag kom hit från Syrien, nu kan jag ge tillbaka.

re:Compute-IT

Återbrukad elektronik köper du bäst hos specialisten re:Compute-IT. Få även hjälp med reparation av din spruckna mobilskärm eller uppgradering av mjukvara.

Fem tips när du rensar i garderoben

Att ha garderoben full med kläder men ingenting att ha på sig är en känsla vi alla känner igen. Gör en rensning och fynda i din egen garderob, där kan finnas skatter som du glömt bort.