Kvinna rensar garderoben

Fem tips när du rensar i garderoben

Att ha garderoben full med kläder men ingenting att ha på sig är en känsla vi alla känner igen. Gör en rensning och fynda i din egen garderob, där kan finnas skatter som du glömt bort. Och det som du inte använder – det förtjänar en andra chans i någon annans garderob. Här kommer några tips på vägen när du rensar.

 1. Töm hela din garderob och gå igenom det du har. Prova allt och sortera kläderna i olika högar: behålla, laga, sälja och skänka.
 2. Fynda! Försök att se dina plagg med nya ögon. Går det att göra om eller kombinera på ett sätt som gör att du trivs med dem bättre? De mest hållbara kläderna är de som redan finns, se till att hitta sätt att använda dem.
 3. Har du kläder du gillar men som har små defekter? Spara dem i en egen hög, de ska du se till att fixa. Genom att laga en söm i en t-shirt sparar du 3,2 kilo koldioxid, jämfört med om du hade köpt en ny. Genom att klistra en snygg lagningslapp över ett hål eller en fläck blir plagget inte bara lagat, det får en ny look också.
 4. Flytta in kläderna i garderoben igen och organisera på ett sätt som passar dig. Efter årstid, efter färg eller efter funktion. Vänd galgarna åt fel håll när du hänger in det i garderoben, när du sedan har använt ett plagg hänger du tillbaka det rättvänt. Finns det efter ett års tid fortfarande galgar som hänger felvänt? Då kanske det är plagg som skulle göra mera nytta i någon annans garderob.
 5. Det som blev bortrensat är du välkommen att lämna in till oss! Förpacka kläderna i påsar (inte i kartonger) och lämna i korgarna för textilier i Returen. Kläder som är trasiga, fläckiga eller som du tror inte kan säljas vidare, lämnar du i textilinsamlingen på återvinningscentralen. Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att lämna kläder till återanvändning och återvinning. 

Kläder i siffror:

 • 80 % av miljöpåverkan från kläder uppstår vid produktionen
 • En genomsnittlig svensk köper 14 kilo kläder och textilier till hemmet varje år, och slänger 8 kilo i soporna. 
 • I Eskilstuna har vi välfungerande system för att samla in och hantera textilier, vi på ReTuna och Eskilstuna Energi och Miljö samlar in ca 6 kilo per person och år!
 • 72 % av svenskarna uppger att de köper kläder och skor som de egentligen inte behöver.
 • Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop.
 • Svenskarna lämnar i genomsnitt 3,8 kilo textilier till second hand varje år. Men vi handlar bara 0,8 kilo.
 • Genom att använda ett plagg dubbelt så många gånger jämfört med genomsnittet, minskar klimatpåverkan med 49%. Till exempel: en t-shirt används i genomsnitt 30 gånger, genom att använda den 60 gånger halveras klimatpåverkan!

Behöver du uppdatera garderoben inför våren?

Att vara modeintresserad behöver inte vara ohållbart. När du handlar second hand kan du shoppa loss med gott samvete! Dessutom är det bra för stilen, du hittar unika plagg som ingen annan har. Välkommen in till oss på ReTuna! 

For You

Här hittar du ett brett utbud av dam- herr- och barnkläder.