Ecoflor – miljövänligt odlade blommor och återbrukade krukor

Den lummiga butiken är en grön oas mitt i ReTuna Återbruksgalleria. Miljövänligt odlade blommor, återbrukade krukor och begagnade trädgårdstillbehör hittas i sortimentet. Men vad innebär det egentligen och hur skiljer det sig från en vanlig blomsteraffär? Butikschef Maria Larsson berättar om konceptet, och om hur Eskilstunaborna är med och bidrar till någonting världsförändrande.

Miljövänlig blomsterbutik i Eskilstuna

I en vanlig butik finns tydliga säsonger och där säljs produkter som syns i tidningarna och hos influencers. Kunden är trygg i att handla nytt, för någon annan har redan bekräftat att det man köper är trendigt och rätt. Många är lite ängsliga inför att köpa second hand, berättar Maria, och då gäller det att hjälpa besökarna så att de känner sig trygga.

– Vi får hjälpa våra kunder att se vad som passar ihop, hur man kan kombinera olika udda saker så att det blir snyggt. Det vi gör handlar om att skapa ett värde i saker.

– När vi öppnade var vi styrda av hur en butik ”ska se ut”, men nu har det utvecklats och är mer som mitt vardagsrum.

Alla produkter som nyproduceras har en klimatpåverkan. Genom att handla begagnat i stället gör man som konsument en viktig insats.

– Vi har sålt över 20 000 krukor under våra fyra år här. Det innebär 20 000 krukor som inte har behövt nyproduceras. Miljöpåverkan för frakt har också varit liten eftersom krukorna redan fanns här i vår stad. Varje såld kruka hos oss är en vinst för miljön.

Ecoflors signaturprodukt: Läderkrukan

En produkt från Ecoflor som fått mycket uppmärksamhet och medverkat i designtävlingar är Marias läderkruka. Hon har använt trasiga läderjackor och skamfilade krukor och designat något nytt.

– Både keramik och läder är material som kräver mycket resurser vid produktion och de går inte att materialåtervinna. Att bara kasta bort det är vansinne! Så fort jag har tid så är det läderkrukor jag gör.

Ecoflors läderkrukor

Blomodling är en storskalig industri

Maria berättar att de till en början mest sålde krukor och prydnadssaker, men köpbeteendet har förändrats och nu säljer de ungefär hälften blommor och hälften tillbehör.

– I början förstod man inte det här med blommorna, var det begagnade blommor? Man förväntade sig att det man köpte skulle vara billigt och av sämre kvalitet. Men det är ju precis tvärt om.

Maria tror att många inte tänker på att blomodling är en storskalig industri som kräver mycket resurser.

– Man älskar ju tanken på att det skulle vara en liten gubbe i halmhatt som går runt med en vattenkanna men det är ju inte så det fungerar, det är en industri.

Miljövänligt odlade blommor hos Ecoflor

De blommor som säljs hos Ecoflor är miljövänligt odlade, vilket innebär att producenterna har tagit ansvar för bland annat uppvärmning och energiförsörjning.

– Vattnet återanvänds och i stället för bekämpningsmedel används insekter för att komma åt ohyra. Dessutom tar de socialt ansvar och har schyssta arbetsvillkor.

ReTuna Återbruksgalleria har fått stor uppmärksamhet utomlands och det märks inte minst på antalet turister som väljer att åka till Eskilstuna på sin semester.

– Som Eskilstunabo kanske du inte känner storheten i det vi gör här på ReTuna. Du kanske har varit nere i Returen och dumpat av en flyttkartong med lite bråte, inte känns det som någonting stort. Men det är det! Man har bidragit till någonting världsförändrande! Annars skulle vi inte ha alla de här turisterna och journalisterna här.

Nästa klimatdestination är Järfälla

Ecoflor ska expandera, om tre år kommer de att öppna en butik i Järfälla som planerar att bli nästa klimatdestination.

– Det vi gör här på ReTuna är ju egentligen en så självklar idé, och det borde finnas överallt. Fortfarande har det inte hänt. Men vinden blåser – och det är åt vårt håll. Vi känner att vi kan fortsätta att utveckla vårt koncept.

Ecoflor

En annorlunda blomsterbutik där du kan köpa växter med gott samvete.

Så tvättar du din cykel

Länge leve cykeln! Och extra länge lever den när den får lite omvårdnad och kärlek. Genom att tvätta cykeln regelbundet håller du borta smuts, damm och lera som annars sliter på cykelns olika delar. Starta därför året med en tvätt och smörjning av kedjan. Så här gör du i fem enkla steg!